Energetische renovatie: Belgen geven blijk van gezond verstand!

7/06/2023

Uit een peiling van BNP Paribas Fortis blijkt dat één Belg op twee twijfelt om duurzame renovatiewerken uit te voeren. Toch deed zowat de helft dat ondertussen al wel: 15% daarvan recentelijk, 16% is er op dit moment mee bezig en 20 % is van plan dat te doen voor 2028.

Soorten werken en financiering

Isolatie (45%), zonnepanelen (41%) en de vervanging van ramen (34%) zijn de meest courante renovaties, met een gemiddelde kost van 19.610 euro. Ongeveer 38% wordt gefinancierd met een lening bij de bank en de helft met persoonlijk spaargeld.

Renovatieweigeraars

De andere helft van de bevolking staat weigerachtig tegenover renovaties, voornamelijk omwille van de hoge kost (41%) en het idee dat hun woning al duurzaam is (39%). 14 % haalt een gebrek aan informatie of kennis aan als obstakel.

Verandering in gewoontes en verbruik

Ondertussen heeft de meerderheid van de bevraagden wel zijn gewoontes rond energieverbruik aangepast, door de verwarming lager te zetten (66%), door behoedzamer om te springen met verlichting (51%) en door het waterverbruik te verlagen. Gewoon gezond verstand dus.

Ecologische energiekredieten in de toekomst

BNP Paribas Fortis zag het aantal toegekende ecologische energiekredieten stijgen met 80 % tijdens het eerste trimester van 2023. De bank schat dat er tegen 2050 zo’n 300 miljard geïnvesteerd zal moeten worden in het volledige Belgische vastgoedpark.

✨ Je bent aan het renoveren en je zoekt hulp of advies van handige klussers voor allerlei werken? 👷 Ring Twice heeft de oplossing! Ontdek een community van getalenteerde klusjesmannen vlak bij jou. Of het nu gaat om timmerwerk, klussen, loodgieterij of elektriciteit, op Ring Twice vind je zonder twijfel handige Harry’s die klaar staan om jou te helpen bij het renoveren van je woning. Wacht niet langer, grijp deze kans en vind de parel voor jouw renovatie! 🔍 🎯