Studenten van de KUL hebben een vesting uit de 16de eeuw gevonden!

30/05/2023

De gebeurtenis vond plaats in Heverlee, niet zo ver van Leuven. Tijdens opgravingen bij het Arenbergkasteel hebben studenten van de KUL overblijfselen gevonden van een vesting uit de 16de eeuw.

De studenten hebben een week doorgebracht op het domein van het Arenbergkasteel in het kader van een velddag. De onderzoeksgroep had de toestemming gekregen van Onroerend Erfgoed om opzoekingen te mogen doen op deze belangrijke plek voor Brabants erfgoed. Tot dan toe werden er daar geen ondergrondse opzoekingen gedaan.

Uit historische tekeningen bleek echter dat er tijdens de 16de eeuw een hoge woontoren bestond, die vastgemaakt was aan de huidige achterste vleugel van het kasteel. Tijdens de opzoekingswerken hebben de studenten een wal gevonden die rond de woontoren, met zijn funderingen en omheiningsmuur, stond. De muren van de wal, die zo’n 2 meter breed waren, dienden waarschijnlijk als bewakingsmiddel, want er werden nissen en een kanonsopening in gevonden. “Tijdens de 16de eeuw leek het kasteel waarschijnlijk op een grote vierkante toren op een heuvel”, legde archeologieprofessor Johan Claeys uit op Radio 2. “Die toren ligt nu begraven onder de noordelijke vleugel van het huidige kasteel.Maar tijdens de 15de eeuw werd er een bastion rond de centrale woontoren gebouwd, waarvan nu een deel opgegraven werd door de studenten.

Tijdens de opgravingswerken in de binnenkoer werd een perfect bewaarde geplaveide weg gevonden. “Die bevindt zich meer dan een meter onder het huidige grondniveau”, verduidelijkte professor Claeys.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼