Nieuwbouw in België: 2 Waalse en één Vlaamse provincie doen het goed!

16/03/2023

Twee Belgische bedrijven, Matexi et Realo, hebben de krachten gebundeld om een nieuwe vastgoedbarometer te creëren voor de nieuwbouwmarkt. De gegevens worden elk kwartaal geüpdatet en hebben (wat de eerste editie betreft) betrekking op de trend tussen 2017 en 2022.

Naomi Hebert

Energiezuinige woningen hebben de wind in de zeilen

De bedrijven verklaren hun initiatief door uit te leggen dat de energiecrisis heeft geleid tot een toename in de vraag naar energiezuinige nieuwbouwwoningen. Hierdoor is een tweespalt ontstaan op de woningmarkt, waarbij de prijzen van energiezuinige nieuwbouwwoningen sneller stijgen dan die van energieverslindende woningen.

Jaarlijkse prijsstijgingen

Volgens de eerste barometer stegen de prijzen voor nieuwe huizen en appartementen tussen 2017 en 2022 gemiddeld met respectievelijk 5,6% en 3,9% per jaar. De coronapandemie heeft de prijsstijgingen versneld, vooral dan wat de huizenmarkt betreft.

Regionale verschillen

Voor nieuwe huizen (met als referentie driegevelwoningen met 3 slaapkamers en een tuin) waren de jaarlijkse stijgingen groter in de provincies Henegouwen en Luik (+9,3%). Maar beide provincies blijven wel tot de minst dure behoren wat nieuwbouw betreft.

Wat de appartementen betreft (met als referentie een oppervlakte van 95 m² en 2 slaapkamers), is de jaarlijkse prijsstijging in de periode vrij vergelijkbaar van provincie tot provincie, gaande van 3,1% in Waals-Brabant tot 4,7% in de provincies Antwerpen en Luik.

Verschillende brongegevens werden gebruikt

De gegevens die gebruikt werden om deze barometer op te stellen, werden verzameld uit verschillende bronnen, waaronder openbare gegevens van de overheid en online vastgoedadvertenties tussen januari 2017 en december 2022. Daarbij werd er enkel rekening gehouden met nieuwbouw, wat zorgde voor een representatieve steekproef van de Belgische woningmarkt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼