Londen wil zijn eigen versie van de High Line bouwen!

24/01/2023

De "High Line" is de voormalige New Yorkse verhoogde spoorlijn die werd omgetoverd tot een "park in de lucht". Na de Big Apple en Parijs is het nu de beurt aan Londen om zijn eigen High Line aan te kondigen…

Benjamin Davies

Het project “Camden Highline” werd officieel gelanceerd op 19 januari. Het duurde een half decennium voordat dit project het levenslicht zag! Het oude 1,2 kilometer lange spoorwegviaduct dat Camden Town met King’s Cross verbindt, werd gekozen om te worden omgevormd tot een groene ruimte voor de Londenaren. Architecten van vPPR en James Corner Field Operations, het bedrijf achter de Manhattan High Line, wonnen de aanbesteding voor dit project.

Geen kopie van New York!

De Camden Highline zal "heel anders" zijn dan die in New York, omdat ze naast echte treinen ligt, zodat dikke ramen de voetgangers zullen beschermen. Ze zal echter wel hetzelfde doel hebben als de High Line van New York, namelijk het creëren van een groene ruimte voor de burgers van de stad en het hergebruiken van verlaten infrastructuur. Het is een project dat werd gestimuleerd door de inwoners van Camden, een noordelijke wijk van de hoofdstad, bekend om zijn markt en nachtleven.

Hangende tuin

De promenade gaat door het metrostation "Camden Road", dat ook een van de ingangen zal zijn om de "groene geul" te bereiken. De architecten zijn van plan om de vegetatie de promenade te laten binnendringen om zo een hangende tuin te creëren, met een adembenemend uitzicht op de omgeving. Er zullen ook ruimtes zijn om te ontspannen en uitkijkpunten om de stad te bewonderen. Ook staan er diverse kunsttentoonstellingen en activiteiten voor kinderen op het programma.

Ongetwijfeld zal dit project uiteindelijk de waarde van onroerend goed in de buurt verhogen …