Burj Khalifa: 5 feiten over de hoogste toren ter wereld!

29/01/2023

De Burj Khalifa is zonder twijfel één van de meest beroemde monumenten van Dubai, of zelfs ter wereld! Met zijn vele records en als symbool van buitensporigheid is de Burj Khalifa een symbool van de bloei van Dubai en een niet te missen trekpleister op het vlak van toerisme en zaken…

Jeshur Jacinto

1. Hoogte

De Burj Khalifa is met 828 meter de hoogste wolkenkrabber ter wereld en klopt de Shanghai Tower, de op één na hoogste wolkenkrabber, met meer dan 200 meter. De Burj Khalifa is zo hoog dat hij vanop meer dan 95 km afstand te zien is.

2. Verdiepingen

Met zijn 160 verdiepingen klopt de Burj Khalifa alle records. Je vindt er, verspreid over die verdiepingen, kantoren, hotels, appartementen, restaurants, bars en toeristische attracties.

3. Bouw

De bouw van de Burj Khalifa ging in 2004 van start. Het bouwproces nam 6 jaar in beslag! Meer dan 12.000 arbeiders en ingenieurs hebben aan het project gewerkt, soms in erbarmelijke omstandigheden. Op 21 maart 2006 braken er rellen uit.

4. Economie

De Burj Khalifa heeft een aanzienlijke economische invloed op Dubai. De bouw van de wolkenkrabber kostte 1,5 miljard dollar. Hij is omstreden maar de toren draagt niettemin bij aan de groei van de toeristische industrie: toeristen kunnen de wolkenkrabber bezoeken en genieten van het adembenemende uitzicht vanaf de top. Daarnaast herbergt de Burj Khalifa verschillende toeristische attracties, waaronder een aquarium, restaurants en bars.

5. Controverse

Naast de soms erbarmelijke werkomstandigheden van de arbeiders op deze bouwplaats, maakt de Burj Khalifa ook deel uit van vele andere controverses, vooral op milieuvlak: het waterverbruik zou gelijk zijn aan dat van een dozijn luxehotels… gebouwd aan zee! Dit waterverbruik levert ook problemen op voor de waterzuivering en de volksgezondheid, omdat afvalwater in de grondwaterspiegel kan dringen en in de oceaan kan worden geloosd.