De vastgoedmarkt daalde in 2022! Is het nog steeds een gezonde investering?

16/01/2023

De Federatie van het Belgisch Notariaat heeft zopas zijn barometer voor het jaar 2022 gepubliceerd. En de conclusie is duidelijk: de markt ging erop achteruit in het afgelopen jaar. En de prijzen?

Thomas Konings

De Belgische vastgoedmarkt vertoonde een lichte daling in 2022, met een 2% lager transactievolume in het hele land. Als we de gewesten apart bekijken, bedroeg de daling 2,1% in Wallonië, 2% in Vlaanderen en 1,5% in Brussel. De provincie Antwerpen noteerde het hoogste aantal transacties, met 15,6% van de totale markt.

In Vlaanderen, met uitzondering van Oost-Vlaanderen, dat stabiel bleef (+0,2%), zagen alle provincies het transactievolume dalen, waarbij West-Vlaanderen er met 3,4% op achteruitging.

In Wallonië, de minst dure regio maar met de duurste provincie (Waals-Brabant) van het land, is het beeld heel verschillend naargelang de provincie: terwijl Henegouwen stabiel bleef en Luxemburg zijn vastgoedactiviteit met 4% zag stijgen, hebben de provincies Waals-Brabant (-4,9%), Luik (-3,4%) en vooral Namen (-7,1%) het zwaar te verduren.

Hoe zit het met de prijzen?

Anderzijds bleven de vastgoedprijzen stijgen, ook al bleef die stijging onder het inflatiecijfer. Voor huizen bedroeg de prijsstijging 8,2%, tegen 3,6% voor appartementen. Gemiddeld kostte een huis 319.123 euro in 2022, tegen 260.300 euro voor een appartement. Hoewel deze stijging beperkter is dan de huidige inflatie, is de markt nog steeds sterk: sinds 2018 is de gemiddelde prijs van huizen met 27,5% gestegen. Voor appartementen gaat het over een stijging met 20%.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼