Hoogbouw in hout: een toekomstpiste?

24/01/2023

In Scandinavië bestaat het procedé al enkele jaren: enkele ‘houten’ torengebouwen van meer dan 80 meter rezen er al uit de grond. En bij ons?

In Scandinavië zijn sommige torens 20 verdiepingen hoog! Deze gebouwen zijn niet echt gebouwd met een houtskeletbouwtechniek: balken, dwarsbalken en andere zuilen van gelijmd gelamineerd hout of CLT ondersteunen de vloeren. De muren, in een fabriek geassembleerd met inbegrip van ramen en isolatie, worden dan weer in een houtskelet geplaatst.

Volgens de krant Le Soir hebben deze gebouwen geen last van stijfheidsproblemen op. Anderzijds kunnen sterke winden het gebouw wel doen overhellen, wat de ingenieurs hebben weten te omzeilen door "dunne betonplaten te gebruiken op de bovenste verdiepingen".

En bij ons?

In december 2022 werd in Brussel een volledig nieuw gebouw in gebruik genomen, de ‘Monteco’. Wat is er zo speciaal aan? Het gaat om het eerste houten bouwwerk in Brussel. Het 8 verdiepingen hoge gebouw (waarvan de laatste twee een terras krijgen) is het werk van Wood Shapers en BPC.