Een automerk wil het stedelijke landschap opnieuw uitvinden en de plaats van de auto beperken!

19/11/2022

De grote Chinese groep Lynk &Co wil een stedelijke omgeving die minder gericht is op de … auto en meer op groene ruimte! Een paradox? Niet noodzakelijk…

Een nieuw internationaal onderzoek van Ipsos voor de Chinese groep Lynk &Co toont een gemeenschappelijk verlangen onder de Europeanen aan: een efficiënter gebruik van voertuigen en het vrijmaken van stedelijke ruimte voor meer groen. Wetende dat een auto gemiddeld maar 4% van de tijd wordt gebruikt, wil Lynk &Co de straatinrichting opnieuw uitvinden…

De autofabrikant biedt namelijk een abonnement aan voor mobiliteitsoplossingen via autodelen. Als dit systeem op grote schaal toegepast wordt, zou dit volgens de constructeurs leiden tot een afname van het aantal auto’s in de steden… Dit laat het veld open om de stedelijke architectuur te herbekijken, zoals de ruimte voor parken en andere groene gebieden. Aan de andere kant geeft de fabrikant toe dat het oudere publiek veel moeilijker te overtuigen is, omdat het nog steeds gehecht is aan het concept van voertuigbezit.

‘Onbenut potentieel’

"Met auto’s die 96% van de tijd geparkeerd staan, hebben onze steden veel onbenut potentieel. Ik voel me gemotiveerd door de resultaten van de enquête en ik ben blij dat de Europeanen het eens zijn met onze missie voor groenere, toegankelijke en open steden. Het is tijd om onze leefruimte terug te winnen. – Alain Visser, CEO van Lynk &Co.

Brussel wil niet vergroenen…

De enquête werd uitgevoerd onder meer dan 8.000 respondenten in 8 Europese hoofdsteden (Londen, Parijs, Berlijn, Rome, Madrid, Amsterdam, Stockholm en Brussel). De meest voorkomende wens in deze acht steden is om parkeerplaatsen te vervangen door meer groen (57%), gevolgd door plekken om te verpozen (32%) en bredere trottoirs (28%). Maar er zijn nog een paar andere, verrassendere ontdekkingen.

Brussel, dat een van de minst groene steden is in deze enquête, is het minst geneigd om meer groen in zijn stad te introduceren. Londenaren zijn de meest kunsthongerige burgers en zullen waarschijnlijk stemmen voor meer openbare kunst, straatkunst en graffiti om parkeerplaatsen te vervangen. En het is misschien niet verwonderlijk dat Amsterdammers meer ruimte willen voor hun fietspaden.