Is Belgisch vastgoed echt te duur?

18/07/2022

De voortdurende stijging van de rentevoeten en de huidige vastgoedprijzen maken de aankoop van een pand steeds ingewikkelder voor gezinnen. Ze moeten nu evenveel betalen als net voor de financiële crisis, stelt een studie van BNP Paribas Fortis.

Na twee jaar van de pandemie, met de hoogste prijsstijgingen sinds 2007, hebben veel jongeren de droom om een huis te kopen zien wegebben. Nu, met de stijging van de rentevoeten, komt de mogelijkheid om een eigen huis te bezitten nog meer in gevaar, concludeert BNP Paribas Fortis.

Vandaag, volgens de laatste cijfers van de Nationale Bank, schommelt de toegankelijkheidsindex voor woningen rond de 26%. Maar de voortdurende stijging van de rentevoeten betekent dat de piek (28%) die vóór de financiële crisis bereikt werd, binnenkort weer overschreden zal worden, volgens Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis. "Nu een gezin met een gemiddeld inkomen van 4.200 euro per maand zo’n 84 euro meer moet terugbetalen, zitten we weer terug op het niveau van voor de crisis," zegt De Leus.