Compacte waste reducer: voor- en nadelen

17/06/2022

Nu de prijs van en de belastingen op vuilniszakken hoger wordt, willen we massaal ons afvalvolume verminderen. Daarvoor zijn waste reducers een erg handige oplossing!

Een compacte waste reducer is een apparaat dat erg nuttig kan zijn voor het merendeel van de huishoudens. Het apparaat, dat je meestal in de keuken of garage plaatst, werkt volgens een erg eenvoudig principe: het perst je afval samen met behulp van een persmechanisme waarmee je e volume van je huishoudelijk vuil kan verminderen.

In de handel vind je een grote variëteit aan modellen en mechanismen, waaronder manuele, elektrische, draagbare of vaste waste reducers. De toegepaste kracht varieert sterk van model tot model, net als het afvalvolume dat de waste reducer kan behandelen.

De voordelen

Ook al zijn ze relatief duur in aankoop, het apparaat zal je geld en tijd besparen. Je hoeft niet meer dagelijks je afval naar buiten te brengen, waardoor je bespaart op vuilniszakken en belastingen. De apparaten kunnen het afvalvolume tot 75% verminderen. Sommige modellen doen zelfs nog beter!

Bovendien zal je minder plaats nodig hebben om je afval te stockeren en zal je aangemoedigd worden om meer te recycleren. Tot slot neemt samengeperst afval minder plaats in op het stort, wat dan weer goed is voor het milieu.

De nadelen

Volgens sommige kritieken heeft samengeperst afval meer tijd nodig om te verdwijnen. Toch werken vuilniswagens met eenzelfde mechanisme. Ander nadeel: doordat het afval langer in de container blijft dan gebruikelijk, is er een hoog risico op geurtjes. Weet dat de meest recente modellen dat probleem oplossen dankzij een koolstoffilter, een automatisch ontgeursysteem of hermetische dichtingen.

Tot slot betekent samengeperst afval ook zwaardere vuilniszakken. Daardoor heb je sterkere vuilniszakken nodig, wat lang niet de kwaliteit is van de zakken die door de publieke autoriteiten verkocht worden…