Zullen de prijzen voor vastgoed ooit dalen? Dit denken de Belgen!

20/05/2022

Hebben Belgen nog steeds een baksteen in de maag? Hebben ze nog vertrouwen in vastgoed? De investeerdersbarometer van ING is eerder geruststellend…

Volgens de enquête gelooft 59% van de Belgen immers dat de huizenprijzen nooit kunnen dalen. Die overtuiging is iets sterker in het Zuiden (64%) dan in het Noorden van het land (55%). Slechts een vijfde van de ondervraagden (20%) denkt dat de huizenprijzen kunnen dalen.

Is huisbezit belangrijk?

82% van de investeerders zegt dat het bezitten van een eigen huis belangrijk is. Hoewel 32% van de ondervraagden het ermee eens is dat huren meer flexibiliteit biedt dan kopen, denkt 62% dat het beter is om een huis te kopen dan te huren. Slechts 5% was het er niet mee eens.

Franstaligen zijn optimistischer!

Het economische klimaat is duidelijk beter bij de Franstalige beleggers dan bij de Nederlandstalige: 30% van de Franstalige beleggers ziet licht aan het eind van de tunnel, tegen slechts 22% van de Nederlandstalige. "Alleen in periodes van recessie of grote schokken op de financiële markten zijn Nederlandstaligen pessimistischer," benadrukt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.