Stijgende bouwkosten: stilgelegde werven en gefrustreerde klanten…

13/05/2022

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector heeft in de maand april een enquête gedaan bij zijn leden en de conclusie is duidelijk: de stijgende bouwkosten doen de sector pijn, en ook de klanten.

Umit Yildirim

Helaas is dit een klassiek verschijnsel: de bouwkosten stijgen sneller dan de inflatie. Op dit moment gaat het over een totale toename van 10 tot 20%. De prijzen van staal en aluminium zijn het sterkst gestegen, op de voet gevolgd door hout, beton, isolatiemateriaal en natuurlijk elektronische componenten.

Herziene prijzen

Terwijl de overgrote meerderheid van de contracten tussen aannemers en projectontwikkelaars (79%) niet voorziet in een eventuele prijsindexering, vragen bijna alle aannemers (94%) een toeslag. Hoewel ze over het algemeen natuurlijk open staan voor overleg, verzet 30% van de contractanten zich. Dit leidt tot een aantal conflicten en vastgelopen bouwprojecten.

Bijna 300.000 m² aan projecten stilgelegd.

De studie, waarover geschreven wordt in de krant Le Soir, vermeldt 295.000 m² aan projecten (alle sectoren samen) die stilliggen in België, waarvan het overgrote deel in Vlaanderen (160.000 m²). Daarnaast is er voor 433.000 m² aan projecten niet gestart, en staan die dus in wachtstand!

Voorzichtige klanten

Natuurlijk zijn klanten eerder terughoudend met het afsluiten van een contract voor de koop van een eigendom waarvan het bedrag nog geïndexeerd kan worden. Volgens de BVS zegt 76% van de ondervraagden dat het onmogelijk is om de verkoopprijzen aan te passen.