Bouw: “10 % minder CO2-uitstoot in 2030 dankzij digitalisering”

9/05/2022

Volgens een studie van Agoria kan de toepassing van digitale oplossingen in 4 grote sectoren tegen 2030 zorgen voor een daling van de Belgische CO2-uitstoot met minstens 10%.

Deze 4 belangrijke sectoren zijn de industrie, de bouw, de energie en de mobiliteit/logistiek. In 2019, het jaar vóór de pandemie, bedroeg de CO2-uitstoot in België ongeveer 116,5 megaton. Door in de vier meest koolstofintensieve sectoren digitale oplossingen in te zetten, zou de uitstoot binnen acht jaar met 10,4 tot 13,3 megaton verminderen.

Voor de bouwsector, die de grootste koolstofvoetafdruk heeft, kan 8,3 tot 10,8% van de totale uitstoot worden bespaard, vooral door Building Management Systems en Building Information Modeling.

"België behoort niet echt tot de koplopers op het vlak van digitale transitie," zegt professor Nicolas Van Zeebroeck, hoogleraar aan de Solvay Brussels School. "We hebben wel een aantal voortrekkers," zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten. "Digitalisering is een essentieel stuk van de energiepuzzel, net als voldoende duurzame productie. Daardoor zullen we deze dubbele transitie kunnen verwezenlijken."