Overstromingen in Wallonië: negatieve impact op de woningprijzen in Vlaanderen!

14/01/2022

De ongekende overstromingen die Wallonië troffen in de maand juli hebben een negatieve impact op de prijzen van huizen in Vlaanderen. Dat blijkt uit een studie van vastgoedspeler ERA, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

In het verleden had het overstromingsrisico geen grote invloed op de verkoopprijs van een huis, maar sinds de overstromingen is dat niet langer het geval: een huis dat in overstromingsrisicogebied ligt in Vlaanderen, zag zijn prijs de afgelopen maanden met gemiddeld 4% dalen ten opzichte van een vergelijkbaar huis dat niet in overstromingsrisicogebied ligt.

"Dit is opeens een heel belangrijk element geworden bij een bezoek," zegt ERA-CEO Johan Krijgsman. "Dat is iets wat ook uit studies in andere landen blijkt: mensen letten meer op dit aspect wanneer er overstromingen zijn en dat heeft een effect op de prijs," bevestigt Sven Damen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit Antwerpen. Maar "na een tijdje vervaagt het".

De CEO van ERA verwacht dat dit negatieve effect op de prijzen niet zal verdwijnen. Hij gelooft echter dat huizen in overstromingsgebieden nog steeds verkoopbaar zijn. "Alles is verkoopbaar. Er zijn mensen die het niet zo erg vinden en andere voordelen zien. Het is een onderhandelingsfactor voor kopers om de prijs omlaag te krijgen. Maar het klopt dat een bepaald percentage van kopers dit type eigendom niet meer zal kopen."