Recordbedrag: dit prestigieuze Londense gebouw verandert van eigenaar

14/01/2022

Het bedrag van de transactie werd niet vrijgegeven, maar in juli schatte de Britse pers dat de verkoop de rijke Canadese familie Weston, sinds 2003 eigenaar van Selfridges, tot 4 miljard pond of 4,7 miljard euro zou kunnen opleveren!

De aan het begin van de 20ste eeuw in het Verenigd Koninkrijk opgerichte winkelketen Selfridges telt wereldwijd 25 winkels, waarvan de grootste zich bevindt in Oxford Street, de belangrijkste commerciële ader van Londen. Central Group en de Signa vastgoedgroep "zijn een definitieve overeenkomst aangegaan voor de overname van de Selfridges Group", kondigde de Thaise groep aan in een persbericht.

De Britse keten van luxewarenhuizen zal dus worden overgenomen door de Thaise reus Central Group, in samenwerking met het Oostenrijkse Signa. Dat maakte Central Group eind december bekend. Central is eigendom van de familie Chirathivat, waarvan het fortuin volgens Forbes oploopt tot $ 11,6 miljard, en omvat talrijke winkelcentra, elektrowinkels en superettes in Thailand en de rest van Azië.

De laatste jaren breidde de groep sterk uit in Europa, waar het, in samenwerking met Signa, al luxewinkels bezit in Italië, Duitsland, Zwitserland en Denemarken. Het akkoord om Selfridges te kopen betreft 18 van de 25 winkels die eigendom zijn van de familie Weston, die haar zeven Canadese Holt Renfrew winkels behoudt.

Behalve de prestigieuze Selfridges in Oxford Street omvat het akkoord ook winkels in Manchester en Birmingham, de Bijenkorf in Nederland, en Brown Thomas en Arnotts in Ierland."Samen zullen we werken met ‘s werelds grootste architecten om de winkels op elke site weloverwogen opnieuw uit te denken, en deze iconische plekken om te vormen tot duurzame, energiezuinige en moderne ruimtes, terwijl ze toch trouw blijven aan hun architectonisch en cultureel erfgoed," zegt Dieter Berninghaus, voorzitter van het uitvoerend comité van Signa.

Selfridges werd, net als de meeste bedrijven in het VK, getroffen door een daling van de verkoop als gevolg van de pandemie, waardoor het in 2020 aankondigde 450 banen te zullen schrappen, of 14% van het personeelsbestand.