Brand in een gebouw in Londen: de regering neemt een ongewone beslissing!

13/01/2022

Het is een dossier dat zowel gevoelig ligt als bijzonder complex is, dat de Britse regering bezighoudt op dit moment: In 2017 vatte de Greenfell Tower (in Londen) vuur, waardoor 71 mensen het leven lieten, en waarbij ook een baby dood geboren werd. Wie is verantwoordelijk? Wie moet betalen? De regering nam zopas een beslissing die nogal ongewoon is…

De ongekende hevigheid van deze brand is te wijten aan de bekleding die aangebracht was in het appartementsgebouw in het hart van Londen. Die bekleding, composietplaten gemaakt van aluminium en polyethyleen (plastic), zou de bewoners hebben opgesloten. Vandaag zitten ook eigenaars van andere woningen die met deze materialen gebouwd zijn in de val: hun appartementen zijn gevaarlijk en daardoor ook onverkoopbaar…

Nee, het zijn niet de verzekeringsmaatschappijen die hun portemonnee zullen moeten bovenhalen…

In deze kwestie, die weegt op de regering van Boris Johnson, nam minister van Huisvesting Michael Gove een beslissing die niet alledaags is. De eerste beslissing van de regering was om de eigenaars om een bijdrage te vragen. Een beslissing die zeer slecht onthaald werd, vooral omdat de werken erg duur zijn!

Een stap terug, twee stappen vooruit?

De voor de Brexit verantwoordelijke regering moest dus op zijn stappen terugkeren: "Mijn uitgangspunt is dat huurders niet verantwoordelijk gehouden moeten worden voor het betalen van werk dat in de eerste plaats niet hun verantwoordelijkheid was, en dat de eigenaars van deze gebouwen of zij die verantwoordelijk waren voor de bouw ervan, moeten betalen," zei Michael Gove tegen de BBC.

Een duizelingwekkend bedrag!

Het zijn dus de bouwers die moeten bijdragen aan de "totale onbetaalde kosten" van de aanpak van deze gevaarlijke bekleding, die de regering op 4 miljard pond (4,8 miljard euro) schat. Als ze begin maart nog niets gedaan hebben, zouden ze af te rekenen kunnen krijgen met represailles van de regering. De minister riep projectontwikkelaars op om hun verantwoordelijkheid te nemen, waarschuwde dat ze, als ze dat niet deden, in de portemonnee zouden worden geraakt, en dreigde zo nodig "wettelijke middelen" en zelfs de fiscaliteit te gebruiken.