Brussel: dit markante gebouw krijgt een nieuw leven!

23/11/2021

Op een paar passen van de Brusselse Grote Markt vind je de voormalige zetel van de Confederatie Bouw, dat een grondige transformatie zal ondergaan. Deze diepgaande renovatie is het eerste resultaat van een partnership tussen ION en Eaglestone.

Het is één van de meest markante hedendaagse gebouwen in het centrum van Brussel. Het voormalige hoofdkantoor van de Confederatie Bouw, gelegen tegenover het Brusselse Parlement en op een steenworp van de Grote Markt, het Centraal Station, en van talrijke winkels en restaurants, zal deel uitmaken van de herinrichting van de openbare ruimte die momenteel woedt in het centrum van onze hoofdstad.

Geen bestemmingswijziging

Het gebouwd werd in de jaren ’70 en heeft een totale oppervlakte van 8.250 m², verdeeld over acht verdiepingen. Na de verbouwing zal het zijn huidige functie als kantoor behouden, inclusief de parkeerplaatsen in de kelder. Het werd aangekocht door Ion & Eaglestone en zal worden getransformeerd door het Brusselse architectenbureau A2RC. Dat heeft de taak gekregen om er een gebouw met voorbeeldfunctie van te maken, met behoud van de erfgoedkwaliteiten.

Atrium en dakterras voorzien!

De vergunningsaanvraag, die nog dit jaar wordt ingediend, omvat de aanleg van een atrium om de hoeveelheid natuurlijk licht te maximaliseren, de ontwikkeling van een flexibel bezettingsconcept, dat zich aan alle soorten gebruikers kan aanpassen, en tenslotte de ontwikkeling van een rooftop-project op het dak van het gebouw, waarbij kwaliteitsvolle buitenruimtes worden gecreëerd.

Voorbeeldfunctie

Behalve naar technische en architectonische kenmerken wordt gestreefd naar de nieuwste en toekomstige vereisten op het vlak van duurzame ontwikkeling, zoals een BREEAM ‘Outstanding’ certificering, koolstofneutraliteit en het niet inzetten van fossiele brandstoffen. De oplevering is gepland voor 2023. De investering in dit grootschalige project zal naar verwachting meer dan € 50 miljoen bedragen.