Belgen in het buitenland | Het cijfer van de dag: 186 miljoen euro!

18/11/2021

186 miljoen euro! Dat is het bedrag dat onze landgenoten tijdens de eerste zes maanden van dit jaar spendeerden aan tweede verblijven aan de Costa Blanca in Spanje.

In de eerste zes maanden van 2021 kochten Belgen voor in totaal 186 miljoen euro aan buitenverblijven aan de Spaanse Costa Blanca! Daarmee zijn ze de grootste investeerders in de plaatselijke markt van de tweede verblijven, vóór de Britten!

Gemiddelde prijs: bijna 220.000 euro

Belgen betaalden gemiddeld € 217.679 voor hun appartement of villa, blijkt uit officiële cijfers van Provia, de vereniging van projectontwikkelaars in de provincie Alicante.

"In de eerste zes maanden van 2021 werden aan de Costa Blanca 8.145 woningen aan buitenlanders verkocht. De overgrote meerderheid van hen (86%) gaf de voorkeur aan een bestaande woning, eerder dan een nieuwbouwwoning. Bovendien stellen we vast dat kopers steeds vaker voor een huis kiezen in plaats van een appartement. Ook dat is een gevolg van de pandemie, want veel mensen willen meer ruimte, zowel binnen als buiten," klinkt het bij Provia.

Belgen en hun dikke portemonnee

De Britten zijn de grootste groep kopers, met 1.118 transacties. Ze worden gevolgd door de Belgen, voor wie de teller na de eerste zes maanden van dit jaar op 887 transacties staat. De Zweden (763), Duitsers (639) en Nederlanders (607) vervolledigen de top 5 van de ranglijst. "Als we kijken naar de hoeveelheid geld die besteed wordt, staan de Belgen op de eerste plaats. Ze geven het meeste geld uit aan hun tweede woning, alles samen goed voor een totaal van 186 miljoen euro," voegt Provia toe.

De gemiddelde aankoopprijs die de Belgen betalen is € 217.776. Het algemene gemiddelde voor aankopen door buitenlanders ligt iets onder € 161.910. Deze bedragen kunnen verklaard worden door het feit dat Belgen vaker dan andere nationaliteiten kiezen voor nieuwbouw, wat onvermijdelijk duurder is.