Radon: opgelet, gevaarlijk!

13/10/2021

Zoals elk jaar in dezelfde periode voert het Federaal Agentschap voor Nucleaire Energie (FANC) een campagne met de naam ‘Radon Actie’. Maar wat is radon?

Radon is een radioactief gas afkomstig van uranium dat in de bodem en de rotsen zit. In België zit het in afwisselende mate in de ondergrond, afhankelijk van de geologische karakteristieken, en dat voornamelijk in het zuiden van het land.

Radon bij jou?

Vanuit de kelder kan radon in alle soorten gebouwen binnendringen: huizen, kantoren, scholen,… Niets houdt het tegen! Radon geraakt binnen via scheuren in de vloer, voegen, barsten in muren en de bodemplaat, de kruipruimte en de kelder, sanitaire voorzieningen, watervoorraden of zelfs via de buitenlucht.

Sommige gebouwen laten radon gemakkelijker binnen vanuit de kelder.

Dit zal afhangen van de dichtheid van de bodemplaat en het soort constructie. Bovendien kunnen ook bouwmaterialen zelf radon afgeven, maar in veel kleinere hoeveelheden dan de kelder…

Ventileer je ruimtes!

In open lucht wordt radon snel verdund. Maar in een afgesloten ruimtes zoals huizen, garages of magazijnen kan het zich snel in grote hoeveelheden ophopen. Dat is vooral het geval wanneer de ruimtes niet goed geventileerd zijn.

Dankzij het FANC kan je via deze link nagaan wat het radongehalte in je gemeente is. Je kan er ook een radontest bestellen als je het niveau van dit gas in je huis wil weten: www.radonactie.be. De test moet worden uitgevoerd over een periode van drie maanden, tussen oktober en april.

Wat is het gezondheidsrisico van radon?

Radon bestraalt longweefsel, wat longkanker kan veroorzaken. Het risico om longkanker te krijgen hangt af van twee dingen: het radongehalte in je huis en de tijd die je er doorbrengt. Hoe hoger de radonconcentratie in een kamer en hoe meer tijd je in die kamer doorbrengt, hoe groter het risico op kanker. Als je rookt, is het risico nog groter!

Ben je van plan om te bouwen in een blootgesteld gebied?

Als je van plan bent te gaan bouwen, kun je preventieve maatregelen nemen. De methodes om de radonconcentratie te verlagen, zijn voor nieuwe gebouwen dezelfde als voor bestaande gebouwen. Maar ze zijn makkelijker uit te voeren tijdens de bouw dan erna. Als je bouwt in een blootgesteld gebied, voer je best een reeks preventieve maatregelen uit. Praat erover met je architect!