Vastgoed: zal de hausse kalmeren?

13/10/2021

De markt is bijzonder actief: tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar steeg het aantal transacties met 20% in vergelijking met 2020 en 16% in vergelijking met 2019, een jaar zonder Covid. Zal de markt nog langer doorgaan op hetzelfde elan?

Thomas Konings

Het aantal transacties stijgt in alle drie de gewesten met dubbele cijfers. En ook de prijzen stijgen, maar op een meer gematigde manier: reken op een stijging van bijna 7% voor huizen en ongeveer 5% voor appartementen. Notarissen geven toe dat ze de laatste maanden overrompeld werden.

Wat is de verklaring?

In een interview bij onze collega’s van de krant Le Soir geeft Renaud Grégoire, woordvoerder van de Federatie van Notarissen (Fednot), toe dat er "haast en nervositeit heerst onder kopers en verkopers die transacties in de hand werkt. Mensen zijn bezorgd over het huidige klimaat en willen de transactie snel vastleggen om hun geld te investeren. Dit alles drijft ook de prijzen op."

Zal de markt nog lang blijven pieken?

De eerste indicatoren geven aan van niet. Sommige makelaars melden een relatieve rust, terwijl Eric Verlinden, CEO van het bekende makelaarsnetwerk Trevi, in de krant Le Soir zegt: "Vandaag landen we zacht terug naar een evenwichtige markt, die […] meer in de lijn van de normaliteit lijkt te liggen."

En de toekomst?

Volgend jaar zal heel wat verandering brengen: tussen de verplichting voor banken om een expertise uit te voeren alvorens een hypotheek toe te kennen, de registratierechten die in Vlaanderen van 6% tot 3% verlaagd zullen worden en de waarschijnlijke stijging van de rentevoeten, zou de markt opnieuw enkele veranderingen moeten ondergaan. In welke richting? De meeste indicatoren wijzen op een zekere stabiliteit, met windstilte op de markt. Neen, een prijsdaling is niet in zicht…