De 6 grootste voordelen van ecologisch bouwen! Is dit echt de toekomst?

12/10/2021

Hoe moeten we de milieu-impact van de bouwsector verkleinen? Kunnen we gebouwen optrekken die tegelijkertijd duurzaam en economisch zijn? De Waalse cluster ‘Eco-Construction’ wil bewijzen dat het kan.

Facebook Cluster Eco Construction

Naar eigen zeggen heeft de Eco-Construction cluster tot taak "de markt van de ecologische bouw te stimuleren". Dit netwerk van architecten, aannemers, ontwerpbureaus, enz. wil bewijzen dat het mogelijk is om ideeën te verzoenen die lange tijd als onverzoenbaar werden beschouwd. De cluster heeft onlangs zijn intrek genomen in zijn nieuwe kantoren in Suarlée (provincie Namen). De materialen voor het gebouw zijn volledig op biologische basis geproduceerd, met beuken- en sparrenhout voor de structuur en stro als isolatie. Dit gebouw, een echt voorbeeld van ecologisch bouwen, werd in drie en een halve maand voltooid en kostte slechts 635.000 euro exclusief BTW, of 1.150 euro per vierkante meter, een zeer redelijke prijs!

Wat zijn de gebruikte natuurlijke materialen?

Hout, hennep, wol, klei en stro zijn de vijf belangrijkste natuurlijke materialen, hoewel er nog vele andere aan te pas kwamen.

Wat zijn de voordelen?

1. Circulaire economie

De ecologische materialen worden geleverd, bewerkt en verkocht door lokale ondernemers.

2. Milieu

Dit is uiteraard het uitgangspunt: deze materialen zijn niet of nauwelijks aangepast en worden lokaal geproduceerd, wat zorgt voor minder transport. De materialen van plantaardige oorsprong doen dus dienst als koolstofputten.

3. Vochtregulering

Deze materialen van (grotendeels) plantaardige oorsprong kunnen tot de helft van hun gewicht aan water opnemen en afgeven, en het teveel aan vocht naar buiten toe doorlaten.

4. Isolatie

Een gebouw dat opgetrokken is uit ecologische materialen koelt minder snel af in de winter, maar blijft ook langer fris in de zomer.

5. Veiligheid

De vuurbestendigheid is over het algemeen uitstekend. Wanneer ze toch branden, geven deze materialen geen toxische rookgassen af.

6. Niet-toxisch

De afwezigheid van toxische producten zorgt ook voor een veel gezonder binnenklimaat.