Vastgoed in Brussel: de desastreuze invloed van Airbnb

22/09/2021

Bijna de helft van de Airbnb-verblijven in het Brusselse Gewest zijn in handen van investeerders of professionals!

Marius Badstuber

In 2019 werd bijna de helft van de op Airbnb getoonde verblijven in het Brusselse Gewest aangeboden door investeerders of professionals.

Dit aanbod is sterk geconcentreerd in de buurt van toeristische attracties en in de Europese wijk, blijkt uit een studie die de VUB uitvoerde op verzoek van Innoviris, het instituut voor de bevordering van wetenschappelijk onderzoek en innovatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In dat jaar waren 11.427 Brusselse woningen beschikbaar op Airbnb. "Gemiddeld werden deze woningen 159 dagen per jaar aangeboden," zegt VUB-professor Pieter-Paul Verhaeghe. "We kozen ervoor om 2019 te onderzoeken omdat we de situatie vóór de coronacrisis wilden kennen, maar we zullen binnenkort ook het Airbnb-aanbod in 2020 en 2021 analyseren."

Expats geviseerd

Ongeveer 34% van zij die op het verhuurplatform een verblijf aanbieden, bieden slechts één kamer aan in hun eigen huis of appartement, terwijl 21% een compleet huis aanbiedt, maar voor minder dan 120 dagen per jaar. Dit zijn bijvoorbeeld expats die in het buitenland zitten of mensen die op reis zijn. Beide soorten gastheren zijn over de volledige hoofdstad verspreid, met grotere concentraties in het centrum van de stad, Elsene, Etterbeek en Sint-Gillis.

Ongeveer 16% van de Brusselse markt bestaat uit "professionele spelers die 3 of meer huizen of appartementen te huur aanbieden voor korte termijn," volgens de VUB. "32 verhuurders bieden zelfs tien of meer appartementen tegelijkertijd aan op Airbnb," benadrukt professor Verhaeghe. "Dit zijn vooral panden die geconcentreerd zijn op het Îlot Sacré en in de buurt van de Europese instellingen."Daarnaast bestaat 29% van de markt uit investeerders of particulieren die twee accommodaties op Airbnb aanbieden, of één accommodatie maar voor meer dan 120 dagen per jaar, zo blijkt uit de studie.

Desastreuze gevolgen

Kortom, dit betekent dat slechts de helft van de "gastheren" beantwoordt aan Airbnb’s oorspronkelijke deeleconomie-filosofie, concludeert de VUB. "In de komende jaren willen we, op verzoek van Innoviris, de gevolgen voor het aanbod en de prijzen van huurwoningen op de plaatselijke woningmarkt bestuderen," voegt Professor Verhaeghe toe. En hij besluit: "Het gaat om meer dan 5.000 woningen in het Brussels Gewest die door professionals en investeerders op Airbnb aan toeristen en zakenreizigers worden verhuurd, en dus evenveel woningen die niet door Brusselaars worden gehuurd. Het is zeer waarschijnlijk dat dit desastreuze gevolgen heeft voor de sowieso al krappe woningmarkt in Brussel."