Explosie van het aantal spinnen: laat ze leven, ze bijten niet!

15/09/2021

Zoals elk jaar aan het einde van de zomer, zorgt de voortplantingsperiode van de spinnen ervoor dat ze zich snel lijken te vermenigvuldigen in onze huizen. Maar wat moet je over spinnen weten. Zijn ze gevaarlijk? We vroegen het aan Nicolas, specialist ter zake.

Dev Leigh

"Vermijd zoveel mogelijk om ze te doden," begint Nicolas. "In tegenstelling tot wat sommige ‘urban legends’ beweren, bijten en spuiten spinnen maar heel zelden hun gif in, meestal wanneer ze geprovoceerd worden. Voor Nicolas zijn spinnen essentieel in een huis: "Ze reguleren het aantal ongewenste dieren en maken het huis gezond. Ze eten muggen, vliegen, wantsen en vlooien.

Hoe raak je ervan af?

Je zou in de verleiding kunnen komen om ze te verpletteren met een pantoffel… Of, voor de meer respectvollen onder jullie, ze buiten te zetten. Zelfs het laatste is een slecht idee: het is onwaarschijnlijk dat spinnen in een buitenomgeving overleven. Je kan ze best "naar een kelder of een garage te verplaatsen," zegt Nicolas. De mannetjes kunnen dan een vrouwtje vinden en zich makkelijker voortplanten.