Landbouwgrond: waarom stijgen de prijzen zo?

14/09/2021

In de eerste zes maanden van 2021 was de gemiddelde prijs van landbouwgrond in België € 53.760, een stijging van… 10,3%! Dat blijkt uit de barometer van landbouwgronden van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

Het gaat om de sterkste stijging in de afgelopen vijf jaar. “Net als de andere vastgoedsegmenten stijgen de prijzen van landbouwgronden onverbiddelijk”, zegt notaris Renaud Grégoire.

De reden?

  • De lage rentevoet
  • Het lage aantal panden en gornden op de markt
  • De sterke stijging van primaire materialen

Een algemene stijging, maar vooral een meerkost in Vlaanderen!

De stijging doet zich voor in Vlaanderen (+10,7%) en Wallonië (+8%). Op een periode van vijf jaar is de gemiddelde prijs na inflatie met 27,2% gestegen in het noorden van het land en met 21% in het zuiden. Maar het prijsverschil tussen Vlaanderen en Wallonië blijft maar groeien. “Vandaag moet je gemiddeld € 25.800 euro meer ophoesten voor een landbouwgrond in Vlaanderen dan in Wallonië”, zegt Fednot.

Grote verschillen per gemeente!

De federatie herinnert eraan dat landbouwgrond een specifieke markt is waar de prijsverschillen groot kunnen zijn. “Een niet verhuurd terrein zal bijvoorbeeld meer waard zijn dan een verhuurd terrein met een lange huurovereenkomst. Bovendien kunnen de prijzen binnen een gemeente of provincie erg verschillen voor gronden die dezelfde kenmerken hebben”, verduidelijkt ze.