Lampen: dit is wat het nieuwe klassement betekent!

13/09/2021

Enkele weken geleden werd het energielabel van grote elektrotoestellen aangepast. Nu is het de beurt aan de lampen, met een nieuw label dat hun energie-efficiëntie duidelijker vertaalt.

Sinds 1 september zijn er nieuwe labels zichtbaar op de verpakkingen van lampen. Een nieuwe manier van voorstelling om de consument te informeren over de energieprestaties van verlichtingsaccessoires. Net als bij huishoudelijke apparaten en televisies wordt nu een nieuwe, strengere schaal gebruikt om de prestatievereisten voor lampen op te krikken.

Vroeger kon een vrij basic schaal gebruikt worden, met een aantal + tekens na de letter A. Met het veralgemeend gebruik van LED-lampen slaagde dit systeem er niet helemaal in om de efficiëntieverbetering van de nieuwste modellen weer te geven. Tegelijkertijd maakte dit het voor de consument moeilijk om een goed presterende lamp te kiezen.

Wat is er nieuw?

Concreet is de + van de nieuwe etiketten weggevallen, terwijl een kleine bliksemschicht naast de vermelding ENERG verschijnt. Maar wat nu voorhanden is, en je keuze veel gemakkelijker moet maken, is een QR-code die je online toegang geeft tot alle kenmerken van de producten, dankzij een Europese databank.

Tenslotte is het goed te weten dat het jaarverbruik nu altijd wordt weergegeven in kWh per 1.000 gebruiksuren. Deze nieuwe etikettering geldt voor alle gloeilampen, en ook voor spots en andere mobiele accessoires die aan een lamp bevestigd zijn. Armaturen of wandlampen met een niet-vervangbare lichtbron vallen hier niet onder.

Weet tenslotte dat het nog even zal duren voor de sector deze etikettering gestandaardiseerd heeft. Wees dus niet verbaasd als je merkt dat oude en nieuwe labels naast elkaar bestaan. Oudere voorraden lampen kunnen tot 28 februari 2023 worden verkocht.