Overstromingen: vrijwilligers, opgelet!

29/07/2021

Een handje helpen bij mensen die getroffen zijn door de recente overstromingen is een uitstekend idee. Maar opgelet, je neemt toch beter een aantal voorzorgen!

De waarschuwing komt van Artsen Zonder Grenzen (AZG), op de buis bij de RTBF enkele dagen geleden. Na de sterke regenval en de overstromingen die het land troffen in de maand juli, en nu het water langzaamaan wegtrekt, bedreigen een aantal risico’s zowel de getroffenen als zij die ter plaatse gaan helpen.

Blootstelling aan brandstofgeuren

AZG België, bij monde van nationaal coördinatrice Marie Burton, waarschuwt dat het wegtrekkende water en de schoonmaak- en renovatiewerken bepaalde risico’s met zich kunnen meebrengen, zoals de blootstelling aan brandstofgeuren, zoals huisbrandolie. Die kunnen hoofdpijn en zelfs misselijkheid en flauwtes veroorzaken. Deze symptomen zijn tijdelijk en brengen geen risico’s met zich mee op lange termijn.

Een ander potentieel risico: verwondingen zoals open wonden en kneuzingen. Als je niet up-to-date bent met je vaccins, kunnen wonden die vatbaar zijn voor ontstekingen zorgen voor een tetanus-infectie.

Koolstofmonoxidevergiftiging

Ook niet te verwaarlozen: het risico op koolstofmonoxidevergiftiging veroorzaakt door stroomgroepen of hulpverwarming die gebruikt worden in slecht verluchte ruimtes. Ze draaien op brandstof, die bij verbranding uitlaatgassen veroorzaken die zo efficiënt mogelijk afgevoerd moeten worden.

Blijf waakzaam voor ziektes

AZG België waarschuwt ook zowel de slachtoffers als de vrijwilligers voor de risico’s van ziektes. Die kunnen ontstaan door vervuild water, maar ook door ratten die op het afval afkomen of op voedsel dat in open lucht te vinden is. Huidontsteking, diarree en een maagdarmontsteking kunnen zich voordoen als gevolg van huid- of oraal contact.

Tenslotte kunnen de schimmels die de overstromingen met zich meebrengt allerlei aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken, zoals leptospirose.

Om te voorkomen dat je goede daad een paar dagen later op een nachtmerrie uitdraait, kan je, vooral bij het uitvoeren van taken die verwondingen kunnen veroorzaken, best voorzichtig zijn en handschoenen dragen. Als je ergens op je lichaam een wonde krijgt, maak die dan schoon, ontsmet ze en zoek zo snel mogelijk medische hulp.