Zorgeloos renoveren? Dat doe je met een ‘InschuifHuis’

13/07/2021

Net een nieuwe woning gekocht en kijk je aan tegen een stevige renovatie? Of koester je plannen om een woning te kopen en probeer je in te schatten hoe lang het renoveren gaat duren? Dan heeft LabLand, het laboratorium voor stedelijke vernieuwing, misschien wel de oplossing voor je: het InschuifHuis. Een moderne, makkelijke, snelle, ecologische en betaalbare manier om een rijhuis te vernieuwen.

Overheid zet in op renoveren

Willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan moet ons woonbestand dringend vernieuwd worden. Heel wat rijhuizen kunnen beter vervangen worden, maar die werken duren vaak maanden en het kostenplaatje kan aardig oplopen. Met het InschuifHuis is er nu een betaalbaar alternatief voorhanden.

Wat is een InschuifHuis?

Het gaat hier om een kwalitatieve, comfortabele en ecologisch verantwoorde houtskeletbouwwoning, ontwerpen met het modulair houtbouwsysteem Mobble, een ontwikkeling van aannemer Inhout en Universiteit Gent. De hele constructie wordt gemaakt in het atelier, inclusief keuken, sanitaire en de technieken. Deze afgewerkte woning wordt vervolgens letterlijk in de plek geschoven waar de oude woning werd gesloopt. Het inschuiven van een woning vergt amper twee voorbereidende weken. Eentje om te slopen en eentje om de grondwerken uit te voeren. Na het inschuiven volgt nog een week om de afwerking in orde te krijgen en klaar.

Perfect zicht op de kosten en duurtijd

Kies je voor een InschuifHuis dan kan je de duurtijd van de renovatie perfect inschatten. Bovendien ken je op voorhand het totale kostenplaatje en kom je niet voor verrassingen te staan. Een InschuifHuis is quasi geheel energieneutraal. Materialen worden maximaal hergebruikt en niet-hernieuwbare nieuwe materialen worden tot een minimum beperkt. Materialen uit de bestaande woning worden maximaal gerecupereerd en in de nieuwe woning verwerkt.

Ondertussen werd het eerste InschuifHuis opgeleverd in Gent