Brussel: een fikse prijsstijging van water op komst?

13/07/2021

15%, dat is de prijsstijging die Vivaqua, dat leidingwater in Brussel produceert en verspreidt, in zijn nieuwe tarieven voorzien heeft. De Brusselaar heeft het echter beter getroffen dan de Vlaming of de Waal.

Slecht nieuws voor de Brusselaar: het ziet er sterk naar uit dat de prijs van water in 2022 zal stijgen. De raad van bestuur van de intercommunale Vivaqua heeft zich uitgesproken in het dossier over de prijzen van toepassing in Brussel in de periode 2022-2026. Een stijging van 15% is voorzien voor huishoudens en voor niet-binnenlandse gebruikers. Dat punt moet echter nog worden bekeken door Brugel, de Brusselse regelgever. Die moet zich voor het einde van het jaar uitspreken.

Prijzen die de “ware prijs” van water reflecteren

De prijsstijging wordt gerechtvaardigd doordat het economische model van de Brusselse intercommunale niet duurzaam is. De zware investeringen die nodig zijn om de verouderde infrastructuur te vernieuwen zijn momenteel niet voorzien in de opbrengsten van Vivaqua. Opbrengsten die voornamelijk uit de… waterfactuur van de Brusselaar komen.

De intercommunale verzekert dat de waterprijs in Brussel lager blijft dan in de andere regio’s van het land en dat alle huishoudens die van het sociale tarief genieten tussen 2022 en 2026 een prijs betalen die 2 tot 15% lager ligt dan het huidige geïndexeerde tarief. Concreet zal de factuur voor een huishouden van twee personen met een verbruik van 70 m3/jaar stijgen van € 260 tot € 299 per jaar. Een huishouden van twee personen dat van het sociaal tarief geniet, zal de factuur zien dalen van € 260 naar € 231.

Vivaqua herinnert er ook aan dat de waterprijs tussen 2014 en 2021 maar met 3%is gestegen in Brussel ten opzichte van gemiddeld 16,5% in Vlaanderen en Wallonië. De kosten om de productie en distributie van drinkwater te garanderen zijn daarentegen blijven stijgen. Elk jaar wordt er 100 tot 110 miljoen euro geïnvesteerd in het onderhoud en de vernieuwing van de infrastructuur, vooral in de riolering.