Geconnecteerde schakelaars: zijn ze echt nuttig?

7/06/2021

Ze komen veel voor in luxueuze nieuwbouwpanden. Maar zijn ze echt nodig?

Het is niet altijd mogelijk om geconnecteerde lampen te installeren op je verschillende lichtpunten, want het contact klopt niet of ze hebben een ander vermogen of de lichtintensiteit is niet juist. Bovendien hangt er een hoog prijskaartje aan vast wanneer je geconnecteerde lampen wil in al de ruimtes van je huis.

Geconnecteerde schakelaars, in de muur of verzonken, zijn een alternatief. Zo kan je meerdere lichtpunten en andere geconnecteerde apparaten met één knop bedienen. Sommige schakelaars zijn gelinkt aan een merk en werken dus enkel voor een bepaald type apparaten, maar er zijn ook universele schakelaars. Hun grootste voordeel is dat je geen extra elektrische kabels moet trekken, wat hun installatie vergemakkelijkt.

Echt nuttig?

Concreet laat een geconnecteerde schakelaar toe om via een smartphone te “communiceren” met de verschillende lichtpunten en accessoires in huis. Lampen kunnen ook worden aangedaan via een stopcontact.

Geconnecteerde schakelaars kunnen lampen aan- en uitdoen, de lichtintensiteit aanpassen en andere opties van de geconnecteerde lamp activeren, zoals een verandering van temperatuur of kleur. Ze kunnen overal in huis worden geplaatst, zonder bijkomende elektrische bedrading.

De schakelaars worden steeds polyvalenter nu ook de domotica in onze huizen steeds uitgebreider wordt. Ze kunnen dus gebruikt worden om heel wat apparaten te controleren, van de rolluiken tot het bewateren van de planten end e verwarming in een of meerdere kamers. Dat allemaal met de mogelijkheid om te programmeren wanneer een apparaat aan of uit moet. Heel wat comfort, maar ook veiligheid, want zo kan je je aanwezigheid in je woning simuleren tijdens je vakantie.

Die geavanceerde functies vereisen een configuratie die, meestal, via een smartphone of tablet wordt gedaan. Sommige schakelaars kunnen losgekoppeld worden van hun basis zodat ze draagbaar worden en als afstandsbediening gebruikt kunnen worden. Aan jou dus om te zien hoe ze het beste in je levensstijl passen…


Terug naar het nieuwsoverzicht