Mila: “Mijn manier om nooit meer gez*** te hebben met de afwasmachine”

15/04/2021

Mijn zus vloekt: haar afwasmachine heeft zijn vierde verjaardag nog niet gevierd, of hij begint al moeilijk te doen. Onlangs merkte ze opnieuw staand water op, onder in de machine. Nu ja, echt water was het niet. Eerder een stinkende, dikke brij met een kleur ergens tussen mauve en grijs.

Ik zei haar dat ik een oplossing had: met een rietje of een stukje buis alles opzuigen. Ze was helemaal gedegouteerd: “Ik ga overgeven!” Voor alle zekerheid verduidelijkte ik dat ze het water niet moest inslikken. Met een “ja bedankt, dat had ik begrepen,” was het gesprek afgesloten.

Mila in het vuil

Ik moet toegeven dat ik voor niet veel de moed heb. Maar die situatie zou ik de baas geweest zijn! Ik zou het opzuigen en terug uitblazen. Bijna net zo leuk als appels vissen met je tanden op de bodem van het bassin op kermissen en braderijen. Concentratie. Efficiëntie. Ja, mijn handen vuil maken heeft me nooit gedeerd.

Mila de goede moeder

Het doet me denken aan iets wat mijn 16-jarige vriendje tegen me zei toen ik klaar was met de afwas en ik met mijn handen de etensresten in de afvoer aan het bijeenvegen was. Hij zei: “Je zal een goede moeder zijn, je bent niet bang om viezigheid op te rapen. Bij nader inzien weet ik niet of dat een compliment was. Maar het is waar, in mijn leven als moeder heb ik met mijn handen al in een aantal verschrikkelijke dingen gezeten.

Van de afwasmachine naar het braaksel

Er zijn altijd mensen die zeggen: “Nee, ik kan geen braaksel oprapen, ik zou zelf ook overgeven!” Mooi. Alsof wij, die het wel doen, er met met plezier in zitten te wroeten. Maar goed, ik dwaal af. Ik ga van vaatwasser naar het braaksel, je kan je inbeelden hoe snel mijn hersenen afdwalen. Maar het idee is er. Dat alles om te zeggen dat ik geprobeerd zou hebben om wat moeite te doen en op zijn minst met een spons de bodem van de vaatwasser droog proberen te krijgen. Zelfs al stinkt het en is het goor.

Mijn afwasmachine, mijn lieveling!

Ik weet niet of het helpt, maar je moet weten dat sinds ik zachtjes tegen mijn vaatwasser praat, ik merk dat hij het minder moeilijk doet. Hij wast zelfs beter af. Echt wel! En ik streel de knoppen meer dan ik ze indruk, een beetje zoals de presentatoren in van die telewinkels, zonder de mooie lange rode nagels wel. Geloof me, zachtheid werkt, zelfs bij huishoudelijke apparaten. Alle machines hebben een hart, zo blijkt!


Terug naar het nieuwsoverzicht