Meubels: “De prijzen zouden wel eens de hoogte in kunnen schieten de komende maanden”

14/04/2021

We zijn nog lang niet uitgepraat over de effecten van de coronacrisis! Textielbedrijven, hout- en meubelhandels worden sinds enkele maanden geconfronteerd met moeilijkheden in de toelevering van bepaalde grondstoffen. En wanneer de toelevering wel verzekerd is, is de beschikbaarheid van de materialen zelf beperkt!

Een situatie die, en dat is geen verrassing, geleid heeft tot sterke prijsstijgingen, benadrukt sectorfederatie Fedustria. Die verwacht niet dat de situatie normaliseert voor 2022… ten vroegste! Voor consumenten dreigen de prijzen dus de hoogte in te schieten de komende maanden!

Alle grondstoffen zijn getroffen

De tekorten gelden voor bijna alle grondstoffen: polyester, nylon, acryl, maar ook hout, natuurlijke vezels en mousse dat worden gebruikt om stoelen, zetels en matrassen op te vullen. Dit leidt enerzijds tot productievertragingen, maar anderzijds ook tot langere wachttijden voor de klanten. Het zet ook de marges van bedrijven onder druk, bedrijven die al zwaar getroffen zijn door de pandemie.

Om de tekorten aan grondstoffen te verklaren, verwijst Fedustria naar de maatregelen die zijn genomen om de covid-19-pandemie te stoppen, zoals de tijdelijke sluiting van bedrijven en ook storingen in de logistieke ketens. Ook het wereldwijde tekort aan containers en de handelsbeperkingen worden als schuldigen genoemd door de federatie die deze sector vertegenwoordigt.


Terug naar het nieuwsoverzicht