Brand: Dit zijn de 5 voornaamste oorzaken!

1/04/2021

Huisbranden overkomen niet alleen anderen! Iedereen zag wel eens een huis of een appartement in de vlammen opgaan… Wat zijn de belangrijkste oorzaken van deze branden?

1. Elektrische installatie

Eén op de vier branden heeft een elektrische oorzaak! Hoezo? Een verouderde installatie, zekeringen die niet meer werken, ineengeknutselde bedrading, een te hoge vraag van dezelfde bron (multistekker)… Daarom is het essentieel dat een elektrische installatie in orde is en om multistekkerblokken niet te overbelasten!

2. De keuken

Een op de vijf branden begint in de keuken! Er is inderdaad maar weinig nodig om een drama te veroorzaken: een recept te dicht bij je fornuis, een pan die werd vergeten … Als je kachel op gas werkt, zijn de risico’s groter!

3. Een open haard

Houtgestookte ketels en kachels/pellets moeten regelmatig  onderhouden en geplaatst worden door professionals. Soms staat de afvoer van een houtkachel te dicht bij de isolatie en vat die zo vuur. De schoorsteen moet ook minstens eenmaal per jaar gereinigd worden.

4. Kinderen

Kinderen die met lucifers, aanstekers of kaarsen spelen… Neen, “we spelen niet met vuur.”

5. Sigaretten, kaarsen, radiator

Een slecht gedoofde sigarettenpeuk, een kaars die te dicht bij een plant staat, een radiator of een halogeenlamp die in de buurt van een gordijn zijn geplaatst… Dit zijn allemaal potentiële risico’s om een brand te veroorzaken!


Terug naar het nieuwsoverzicht