Vuilbakken | nieuwe blauwe zakken: wat verandert er?

25/02/2021

“De blauwe zak wordt de nieuwe blauwe zak,” staat te lezen op publiciteitsborden in een aantal Belgische steden. Maar wat houdt dat concreet in voor onze sorteergewoontes?

Om een lang verhaal kort te maken: alle plastic verpakkingen gaan voortaan in dezelfde zak als het PMD (d.w.z. plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons van het Tetra Pak-type). Dat betekent dat je nu ook je potjes, bekertjes, bakjes en andere plastic folie en zakjes in deze zak kan stoppen.

De nieuwe blauwe zak zal geleidelijk aan worden ingevoerd in een aantal steden in het hele land. Hij is nu al beschikbaar in de meeste Brusselse gemeenten, maar ook in Namen, Oostende, enz. In de meeste gevallen zal het tijdstip en de frequentie van de ophaling niet veranderen. Goed om te weten: de oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig!

De nieuwe zakken hebben dezelfde afmetingen en inhoud als de oude blauwe zakken. Ze zijn ook verkrijgbaar bij dezelfde verkooppunten als de oude. Sommige gemeentes hebben al de verspreiding gepland van infobrochures aan al hun inwoners.

Lees er hier alles over.


Terug naar het nieuwsoverzicht