Mila: “Mijn huis is slechts een museum gewijd aan ons beëindigde verhaal.”

25/02/2021

Hoewel mijn ex bij een vriend ingetrokken is, in afwachting dat hij de sleutels van zijn appartement krijgt, wonen zijn spullen nog bij mij. En dat helpt mij niet.

Priscilla du Preez

Bij elke stap die ik zet, kom ik hem tegen. Zijn boek op het nachtkastje, zijn kamerjas, zijn planten, zijn favoriete mok. Ik heb gewoon zin om alles in dozen te steken om het op te ruimen. Maar ik heb beloofd om niks aan te raken, zodat hij het zelf kan opbergen zoals hij het wil, om zo zeker te zijn dat hij alles terugvindt. Ik had gewild dat hij alles op voorhand ingepakt had, en de volle dozen in de kelder gezet zou hebben. Uit het oog, uit het hart. Dat is tenminste wat we onszelf voorhouden om te doen alsof het beter gaat.

Klussen om mijn gedachten te verzetten?

Dus dwaal ik door mijn huis en verander wat ik kan. Ik heb wat uit hout gesneden bloemen gekocht. Gebeiteld en elegant. Mijn dochter en ik hebben ons geamuseerd toen we ze schilderden. En we plakken reflecterende steentjes tussen de bewegingsloze bloemblaadjes. Kleine spiegeltjes die het licht weerkaatsen. We gaan ze boven het hoofdeinde van mijn bed hangen. Zomaar, willekeurig. Om een soort bloemenslinger te vormen. Ik hoop dat het de kamer een beetje verandert.

Een nieuw leven voor mijn vliegenraam!

Ik heb ook het vliegenraam dat hij gebouwd had, terug boven gehaald: ook dat gaat een nieuw leven beginnen. Geen geplette insecten meer: ik heb mooiere plannen. Ik heb het achter de commode in mijn kamer vastgemaakt, zodat je alleen de bovenste helft kunt zien. En ik hang er mijn oorbellen aan. Het is als een schilderij, vol reliëf en kleur. Misschien verf ik de houten omtrek in dezelfde kleur als de bloemen.

Charmant, zeg ik je!

Ook op het gelijkvloers hebben we geprobeerd een magische touch te geven. Mijn dochter verzamelde alle dennenappels die ze tijdens een wandeling had bijeengeraapt en deed ze in een amfoor, met een lichtslinger. Ze zette de grote vaas naast het tv-meubel. Het was iets zelfgemaakt dat ons geen cent kostte en toch sterren liet fonkelen in de woonkamer. Echt heel charmant!

Klaar voor de reclamespots!

Ik heb dan weer nieuwe foto’s opgehangen aan mijn muur die beschilderd is met magnetische verf in schoolbord-look. Recente momenten van blijdschap. En ik heb de spreuken veranderd die met krijt op de muur geschreven stonden. Mijn favoriet? “Aan veerkracht brei je je hele leven.” Leuk toch?

Stukje bij beetje en met de ene kleine touch na de andere, ga ik het huis opnieuw inrichten en mijn hart repareren. Zo zit het vanbinnen goed en dat zie je vanbuiten. Zoals in de reclamespots voor yoghurt!


Terug naar het nieuwsoverzicht