Het goede nieuws waarmee 2020 eindigde: 0,76

11/01/2021

Om een allesbehalve gewoon jaar af te sluiten, brak de vaste rentevoet over 20 jaar een nieuw record. Hij ging onder de grens van de 0,8%!

 

We rijgen de records aan elkaar in de kleine wereld van de hypothecaire rentevoeten! ING deed dat door aan één van zijn klanten een vaste rentevoet over 20 jaar toe te kennen van 0,76%, ongezien! Het ging over een krediet voor een bedrag van € 130.000 met een quotiteit van minder dan 60%. Het risico voor de bank is dus bijzonder beperkt, aangezien de klant een solide dossier kon voorleggen.

De laatste maanden volgen de records elkaar op

Alles begon in 2019, toen de symbolische grens van 1% voor kredieten met een vaste rentevoet over 20 jaar werd doorbroken. Op dat moment was bij heel wat banken te horen dat het allerlaagste tarief bereikt werd en dat we nooit lagere rentevoeten zouden zien… Sinds toen is de daling zich echter blijven verderzetten om te eindigen op een gemiddelde van 1,22% voor 20 jaar.

Het moet gezegd dat de monetaire politiek van de Europese Centrale Bank (ECB) de trend versterkt, door lidstaten toe te staan om aan negatieve rentevoeten te lenen. Bovendien doet de ECB er alles aan, in de context van de huidige crisis, om deze rentevoet laag te houden. Het massaal opkopen van activa is één van de instrumenten om ervoor te zorgen dat deze situatie blijft duren.


Terug naar het nieuwsoverzicht