Trump: De toekomstige federale gebouwen moeten… ‘mooi’ zijn!

8/01/2021

De verrassingen blijven maar komen van de 45ste president van de Verenigde Staten! Donald Trump wil een Grieks-Romeinse stijl opleggen voor de toekomstige federale gebouwen!

De toekomstige Amerikaanse federale gebouwen moeten “mooi” zijn, bij voorkeur gebouwd in de klassieke Grieks-Romeinse stijl. Dat zegt uittredend president Donald Trump, en hij vaardigt hierover zelfs een decreet uit, een maand voor het einde van zijn mandaat. Het presidentieel decreet, dat tot doel heeft “mooie federale burgerarchitectuur” te promoten, bepaalt dat de “klassieke” stijl en andere “traditionele” bouwstijlen bij de bouw van nieuwe federale gebouwen “de voorkeur moeten krijgen in plaats van ontmoedigd te worden”.

Het gaat om de stijl van de beroemdste monumenten in de Amerikaanse hoofdstad, zoals het  Witte Huis, het Capitool dat onlangs werd bestormd, en het Lincoln Memorial. De Amerikaanse overheid heeft “grotendeels de bouw van mooie gebouwen stopgezet”, aldus de president, die de “lappendeken” van openbare gebouwen in Washington bekritiseert, met name de gebouwen die na 1950 zijn gebouwd.

Architecten “verbijsterd”…

In zijn eerste versie voorzag de tekst een verbod op de bouw van gebouwen in een andere stijl dan de Grieks-Romeinse, wat op verzet botste bij sommige architectenfederaties. Hoewel die zich flexibeler opstelde, kwam er wel kritiek op het initiatief van de architectenfederatie van het American Institute, dat zei “verbijsterd” te zijn.

Nog een paradox voor Donald…

“Inwoners zouden het recht en de plicht moeten hebben om zelf te beslissen welke stijl van architectuur het best bij hun behoeften past,” zei de directeur van de organisatie, Robert Ivy. Donald Trump, die een vastgoedontwikkelaar was voordat hij president van de Verenigde Staten werd, heeft paradoxaal genoeg naam gemaakt met de bouw van moderne gebouwen van glas, staal en een overvloed aan gouden sierlijsten.


Terug naar het nieuwsoverzicht