Mila: “Mijn tip voor een jaar vol kleuren!”

7/01/2021

Een boeket bloemen om je een mooi jaar 2021 te wensen! Maar niet zomaar één. Een boeket gedroogde bloemen. Omdat het mooie is, duurzaam en trendy!

Ja, gedroogde bloemen zijn een must tegenwoordig. Ze hebben nu eenmaal hun charme. Enkele hier, enkele daar, en je interieur krijgt een landelijke toets en een retro tintje.

Herinneringen

Ik associeer gedroogde bloemen met de nostalgie van mijn jeugdvakanties. Ik herinner met het atelier van een Bretoense kunstenaar: overal gedroogde boeketten, hangend aan het plafond. Een tapijt van kleuren boven je hoofd. Ik kende de namen van de bloemen niet, maar dat had geen belang. De vormen, de texturen, de verschillende tinten. Dat telde.

Ik herinner me de keramische vazen en gevlochten manden waarin hij zijn boeketten schikte. Ik herinner met het boeket mijn grootmoeder kocht en in haar keuken ophing. Het hangt er vandaag nog. Ze vervangt de bloemen wanneer ze vindt dat de jaren te veel hun stempel gedrukt hebben op de bloemen.

Heel wat mogelijkheden

Gedroogde bloemen kan je niet enkel in een vaas zetten of in een mand. Je kan ze op heel wat manieren gebruiken. Je vindt ze ingekaderd, tussen twee glazen platen. Als een herbarium. Heel mooi. Doorzichtige kaders met fijne bloemen. Als kleine en grote ramen vol bloemen. Je vindt ze ook onder glazen stolpen, op een meubel. Bohemien chic decoratie.

De ongewone raad uit Bretagne…

De verdienste van deze methodes? De bloemen brokkelen niet zo makkelijk af of vallen niet zo gemakkelijk uit elkaar als wanneer ze open en bloot worden tentoongesteld. Want dat ergert me: er komt altijd een moment dat je geen andere keuze hebt dan op de gedroogde bloemen te blazen om het stof te verwijderen. Het simpele feit dat je ze aanraakt is soms al genoeg om ze te breken. Ik herinner me dat de man uit Bretagne ons aanraadde om ze te bespuiten met haarlak. Om ze langer mooi te kunnen houden.

Mijn wat gekkere decoratie-ideeën…  

Als je het niet erg vindt om af en toe wat verdwaalde bloemblaadjes of zaden op te rapen, kun je boeketten maken om aan deuren te hangen, slingers om je muren mee te versieren, bloemgordijnen om je huis mee te versieren. Je kunt ze zelfs in de rieten rug van een fauteuil naaien. Superromantische ideeën. Maar niet echt praktisch.

In mijn leven worden de deuren al eens dichtgeslagen en het boeket dat aan de klink hangt zou in tweeën worden gesneden. De slingers zouden door de kat verfrommeld worden. En de bloemen die de ruggen van de stoelen sieren zouden door onoplettende gasten worden verpletterd. Nee, daar bedank ik voor.

Ik denk dat ik dit jaar de bloemen een plezier ga doen door ze achter de glazen raampjes van mijn zadenkast te zetten. Kleur in overvloed, buiten het bereik van de gevaren van het dagelijkse leven. Voor een jaar vol poëzie!


Terug naar het nieuwsoverzicht