Coronavirus: Laat je je ramen beter open of dicht?

16/10/2020

Het is een debat dat regelmatig gevoerd wordt. We weten dat het virus via de lucht overgedragen kan worden. Maar is het dan beter om je ramen dicht te laten om te vermijden dat je besmet raakt door lucht van buiten, of omgekeerd, is het beter om je huis te verluchten?

Tom King

Dit keer is het officieel! Het Amerikaanse centrum ter preventie en strijd tegen ziektes heeft officieel aangekondigd dat het coronavirus overgedragen kan worden via de lucht: “kleine druppeltjes en deeltjes kunnen in de lucht blijven hangen gedurende minuten of zelfs uren.” Rondzwevende deeltjes kunnen dus mensen infecteren in een straal van 2 meter rond de besmette persoon.

Dus, open of dicht?

Open! In Duitsland heeft Angela Merkel al herhaald dat een gebouw verluchten “één van de minst dure en meest efficiënte middelen is om de verspreiding van het virus tegen te gaan.” In een interview op de RTBF, bevestigt infectiologe Michèle Gérard dit standpunt: “Je brengt verse lucht binnen en verlaagt de concentratie van eventuele deeltjes.” In 20 minuten kan je tot 90% van de besmette deeltjes elimineren! Goed om weten aan de start van de winter, waarbij we allemaal meer binnen zullen zitten.


Terug naar het nieuwsoverzicht