Mila: “Stilte en verstikken of lawaai en kunnen ademen? Mijn verschrikkelijke dilemma…”

16/10/2020

Het is zover: mijn buurman heeft het kachelseizoen geopend. En daar word ik niet blij van, maar echt helemaal niet.

Het ding is dat zijn schouw niet bovenop het dak zijn huis staat, maar wel op het dak van de bijbouw die hij heeft laten zetten en die ver doorloopt in de tuin. Ze bevindt zich dus op enkele meters van de achtergevel van mijn huis. En telkens hij de kachel aansteekt, komt de rook in de richting van mijn dak.

Het komt terug, maar het gaat niet weg!

Als ik per ongeluk het dakvenster van de zolder ben vergeten te sluiten na het verluchten ‘s morgens, is het een drama. Zelfs wanneer we nog niet op de tweede verdieping zijn, is de geur al alomtegenwoordig en pakt hij op onze adem. Het is simpel: tijdens de herfst en winter kunnen we de ramen aan de tuinkant niet meer openen. Of het moet in het midden van de dag, tussen het ochtendvuur en dat van ‘s avonds in. Zelfs wanneer we een douche nemen, moeten we soms het raam dicht laten, anders zien we de rookwolk binnen waaien.

Ik ben geen ingenieur. Ik weet dus niet waar het probleem aan ligt. Is de schouwpijp in roestvrij staal te kort bij mijn ramen geplaatst? Of is hij te kort om de brandlucht hoog genoeg te brengen? Enkele jaren geleden ben ik natuurlijk naar mijn buurman gestapt om met hem erover te praten. Maar ook hij had geen verklaring. En hoewel hij verveeld zat met het feit dat hij ons overlast bezorgde, heeft het hem nooit tegengehouden om de schouw te gebruiken.

Echt een ingewikkelde keuze…

Sindsdien, wanneer het koud wordt, heb ik geen andere keuze dan het dakvenster aan de straatkant te openen. En dat vind ik vervelend, want ik laat graag het raam op een kier staan ‘s nachts. Maar terwijl het aan de tuinkant rustig is ‘s nachts, is het aan de straatkant nog redelijk lawaaierig. Stilte en verstikken, of lawaai en kunnen ademen. Aan u de keuze, mevrouw! De vergelijking is snel gemaakt: in beide gevallen slaap ik slecht. Wat een pech!

Soms vraag ik me af wat de buurman precies verbrandt. Volgens mij heeft hout niet die geur. Volgens mij verbrandt hij dingen die hem in de weg liggen. Brrr. Mijn enige wraak? De kerstman zal nooit zin hebben om door die smalle en stinkende schoorsteen te kruipen. En minder geschenken voor hem, betekent meer voor mij.


Terug naar het nieuwsoverzicht