Glasvezelnetwerk: voor of tegen?

2/10/2020

Traag maar zeker nemen meer internetproviders het glasvezelnetwerk op in hun aanbod. Zo krijgen de prestaties van uw internetverbinding een boost, maar is dat wel nuttig?

Glasvezelkabel zorgt ervoor dat gegevens aan hoge snelheid overgedragen kunnen worden. Eerst was het voorbehouden aan grote steden, maar krijgt nu ook in de rest van het land voet aan de grond om zo een groter publiek te kunnen bereiken. Zijn sterkste punt in vergelijking met ADSL, waarvan de kwaliteit verzwakt met de afstand, is dat glasvezel zo goed als de volledige gegevensstroom behoudt. Zo kan het meerdere gigabytes per seconde verzenden en ontvangen!

Heel wat tijdswinst

Het eerste grote voordeel aan kiezen voor glasvezel: de gegevensoverdracht was nog nooit zo snel! Een duidelijke verbetering want wat snelheid betreft, krijgt u uw downloads 10 maal sneller dan bij ADSL! Zo geniet u ook vlot van streamingdiensten, zowel voor video (met de mogelijkheid om films te kijken in UHD of zelfs 4K), als muziek.

Een tijdswinst die nog indrukwekkender is bij het verzenden van gegevens, wat nog sneller gaat. Een groot bestand uploaden via e-mail of een deelplatform is afgehandeld in enkele seconden!

De gamers zullen blij zijn

Glasvezelkabel opent daarnaast nog een waaier aan mogelijkheden. Dankzij een grote bandbreedte kunnen online videogames een boost krijgen, want de responstijd is bijna direct, zelfs bij het spelen met een partner aan de andere kant van de wereld. Netwerkgames spelen was dus nog nooit zo eenvoudig dankzij een sterk verbeterde flow.

Tenslotte maken ook nieuwe domoticadiensten gebruik van het glasvezelnetwerk om zich te ontwikkelen. We denken bijvoorbeeld aan videobewaking vanop afstand waarvan de toepassing ook bij ons zal toenemen.

En toch…

Als u niet beschikt over de nieuwste smart TV en uw internetgebruik zich beperkt tot e-mails sturen, is het niet nodig om te investeren in een tariefformule met glasvezelnetwerk! U zal geen enkel verschil merken… behalve dan in het factuurbedrag van uw internetprovider!


Terug naar het nieuwsoverzicht