Dit is de toekomst van de home cinema: “De druppels lijken van het plafond te vallen!”

15/09/2020

Sinds ze betaalbaar werden en verschenen in huiskamers, zijn home cinema’s niet echt meer geëvolueerd. Maar het aanbod zou wel eens kunnen veranderen dankzij Dolby Atmos. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Brian “Woody” Stout (@woodys_soundup) le

Sinds bijna jaar is de home cinema gebaseerd op het multikanaal audioformaat 5.1 (5 luidsprekers en een subwoofer), dat op punt gezet werd door Dolby. Twee kleine evoluties vonden in tussentijd plaats: de komst van Dolby Digital EX in 1999 (6.1) en vervolgens Dolby True HD in 2000 (7.1).Updates hadden nooit betrekking op het aantal kanalen dat verspreid werd rondom de kijker, noch de verwerkingsresolutie.

Een kleine revolutie, Atmos genaamd.

De nieuwste creatie van Dolby is een onuitgegeven audiospoor dat luistert naar de naam Atmos. Dankzij dit spoor geniet de kijker vaneen veel betere geluidsonderdompeling, dankzij een realistischere driedimensionale weergave die de geluidsbeleving voor het oor verbetert en de lokalisatie van zowel statische als bewegende objecten mogelijk maakt, of ze zich nu in of buiten beeld bevinden. Dankzij Atmos worden verschillende audio-objecten apart beheerd, los van elkaar, parallel met conventionele surround-effecten. Zo wordt het realisme van de geluidseffecten van een film, concert of videogame sterk verbeterd.

In de praktijk heeft u tijdens het bekijken van bijvoorbeeld een regenscène de indruk dat de druppels van het plafond vallen, en niet van een plek korter bij uw oren. Er wordt ook rekening gehouden met de diepte, wat onder andere toelaat om gesprekken tussen personages beter te positioneren. Bij een concert zorgt het ervoor dat het geluid met meer akoestisch realisme van een zaal wordt weergegeven, maar ook vanwaar een bepaald instrument zich bevindt in die zaal.

Compatibele versterker en luidsprekers

Geprikkeld door deze technologische vernieuwing? Weet dan dat u een compatibele versterker en luidsprekers moet kopen, bijgestaan door luidsprekers die naar het plafond gericht zijn. Concreet vereist Atmos één of twee paar specifieke luidsprekers bovenop het gewoonlijke aantal van 5.1, 6.1, 7.1 of 9.1. Met een paar spekers die ontwikkeld zijn voor Atmos, wordt uw systeem dus 5.1.2ofzelfs 5.1.4 wanneer je twee paar complementaire luidsprekers toevoegt. Diezelfde logica geldt voor de 6.1, 7.1 en 9.1 packs.

Naast de versterker en de Dolby Atmos decoder ende compatibele luidsprekers, moet u ook beschikken over een Blu-Ray lezer met digitale HDMI-aansluiting om de specifieke audiokanalen te kunnen lezen.

Er bestaan ook meer betaalbare multikanaal soundbars die compatibel zijn met dit nieuwe formaat en uitgerust zijn met een reeks specifieke luidsprekers bovenop de soundbar, gericht naar het plafond.


Terug naar het nieuwsoverzicht