Eau de cologne: 5 bijzondere tips voor in huis!

9/09/2020

Eau de cologne is tegenwoordig passé, maar toch kan het erg efficiënt zijn in verschillende situaties.

 

Eau de cologne is ontstaan in 1709 in het bureau van Giovanni Maria Farina, een Italiaanse parfummaker in Keulen. Het geurtje, toen Aqua Mirabilis (Wonderwater) gedoopt, ging al snel de wereld rond en werd een onmisbaar accessoire op het oude continent.

De sterke geur en ontgeurende eigenschappen zorgden ervoor dat het ook gebruikt werd voor medische doeleinden. Vandaag is eau de cologne wat vergeten, zeker door de jongere generaties, maar het blijft een sterke metgezel in huis!

Als ontsmettingsmiddel

Eau de cologne bestaat voor 85% uit alcohol en is daardoor bijzonder efficiënt om oppervlakken en zelfs je handen te ontsmetten! Het is niet voor niets dat sommige landen, zoals Turkije, het gebruik van eau de cologne tijdens de gezondheidscrisis hebben zien stijgen! Het aandeel ethanol ligt tussen de 70 en 90%, waardoor eau de cologne het celmembraan van virussen vernietigt, ook dat van Covid-19!

Om je was te parfumeren

Om de afvoer van chemische producten uit je wasmachine te beperken, kan je wasverzachter vervangen door eau de cologne. Hoe? Door twee à drie dopjes eau de cologne in het compartiment voor wasverzachter te gieten. Een andere optie is dat je met een verstuiver regelmatig wat eau de cologne in je dressing en kleerkasten spuit. Die methode is veilig voor textiel, aangezien eau de cologne volledig kleurloos is.

Om geurtjes uit je huis te verwijderen

Eau de cologne is ook een goed alternatief voor wierook en geurkaarsen, waarvan de samenstelling soms vragen oproept. Meng helder water met enkele dopjes eau de cologne in een flesje met verstuiver en spray dat over je zetels, gordijnen en andere stoffen meubels.

Om je planten te verzorgen

Ander verrassend gebruik: eau de cologne kan gebruikt worden om de bladeren van sommige planten te laten blinken en gezonder te maken. Denk maar aan de ficus elastica of de monstera deliciosa. Meng daarvoor een halve dop eau de cologne met een liter gedemineraliseerd water in een kom. Maak een (microvezel)doek nat en wrijf ermee over elk blad afzonderlijk om het zijn natuurlijke glans terug te geven. Tegelijkertijd elimineer je ook eventuele parasieten, zoals luizen, rode spinnen en ander ongedierte.

Om je huishoudproducten te parfumeren

Fan van zelfgemaakte huishoudproducten? Ook hier zal eau de cologne een grote hulp zijn. Witte azijn, sodabicarbonaat en zwarte zeep kunnen erg efficiënt zijn, maar hun geur (of gebrek aan parfum) kunnen een drempel zijn. Om dat probleem te omzeilen, kan je enkele doppen eau de cologne aan je preparaten toevoegen om je producten een ongekende frisheid te geven!


Terug naar het nieuwsoverzicht