Cijfer van de dag: 25.366

9/09/2020

Een idee wat dat zou kunnen betekenen? Nee, het staat niet voor het aantal grijze haren dat je krijgt door je kadastraal inkomen te proberen te verminderen…

Meer dan 25.000 notariële aktes werden de afgelopen maanden via videoconferentie getekend. Dat verklaart Fednot, de federatie van notarissen. De ondertekening op afstand werd tussen september vorig jaar en 24 augustus exact 25.366 keer toegepast.

Die optie is populair geworden door de Covid-19-crisis”, legt Fednot uit. In mei en juni, bijvoorbeeld, werden 5.800 aktes getekend via videoconferentie. “Dankzij de ondertekening van een akte via videoconferentie kan het aantal personen dat aanwezig is in dezelfde ruimte strikt beperkt worden. Dat heeft niet alleen een positief effect op het milieu en de mobiliteit, maar zo vermijden we ook de verspreiding van het virus”, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Fednot.

Sinds mei kunnen burgers ook een digitale volmacht geven aan hun notaris via videoconferentie. Ze moeten dan niet meer naar zijn kantoor afzakken. Eind juli was dat al 6.700 keer gebeurd. “De laatste maanden is de uitvoering van notariële aktes via videoconferentie gestegen”, besluit de federatie. Maar de federatie voegt daar ook aan toe dat “afspraken bij de notaris mogelijk blijven voor burgers die dat wensen.


Terug naar het nieuwsoverzicht