Het bedrag van de dag: 15.992 euro. Waarover gaat het?

31/08/2020

Covid of niet, de Belg heeft een baksteen in zijn maag. En dit bedrag bewijst het: 15.992 euro. Dat is het bijkomende bedrag dat ze lenen om hun woning te financieren. We leggen het u uit!

Het aantal aanvragen voor hypothecaire kredieten daalde met een vijfde tijdens het eerste semester van 2020, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar het gemiddelde geleende bedrag steeg met 9,2%. Dat zegt het adviesbureau Immotheker Finotheker. Volgens hun analyse leenden Belgen 15.992 euro meer.

Mensen die in de loop van het eerste semester een hypothecaire lening aangingen, leenden gemiddeld 189.381 euro, tegen 173.389 vorig jaar, preciseert Immotheker Finotheker op basis van cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). Het gaat daarbij om kredieten voor de aankoop (eventueel met renovatie) van bestaande woningen of nieuwbouwwoningen.

Onstopbare prijzen!

Het adviesbureau onderstreept ook dat de vastgoedprijzen zijn blijven stijgen in volle coronacrisis. In april en mei, tijdens de lockdown, steeg het gemiddelde geleende bedrag tot 191.956 euro, +10,2% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Deze stijging is vooral te verklaren door het beperkte aanbod van vastgoed, analyseert John Romain van Immotheker Finotheker. “De vraag was hoger dan het aanbod. Veel kopers vonden simpelweg geen woning.”

Ook minder kopers…

Het aantal potentiële kopers dat een woning vond, was minder talrijk door de schaarste op de vastgoedmarkt en de strengere regels van de Nationale Bank rond kredieten, blijkt ook uit de analyse. Dat vertaalt zich ook in een daling van het aantal kredietaanvragen. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar daalde het aantal kredietaanvragen met 19,9% in België.


Terug naar het nieuwsoverzicht