Verenigd Koninkrijk: Een post-lockdown boom?

25/08/2020

Het Verenigd Koninkrijk kende in juli een “mini post-lockdown immoboom”! Tijdens deze zomermaand werden namelijk het grootst aantal onderhandse verkoopovereenkomsten van de voorbije tien jaar getekend. In totaal voor een bedrag van 37 miljard pond, meldt de zoekertjessite Rightmove!

Deze stijging is onder meer ingezet door een “exodus” uit de hoofdstad die leidde tot een daling van de prijzen in Londen (-2%) en een verhoging bijna overal elders. Met als gevolg records in andere regio’s, zoals Devon of Cornwall, in het zuidwesten van het land, meldt Rightmove in een maandelijkse studie die maandag gepubliceerd werd. Deze migratie werd bevorderd door de toename van telewerken sinds de lockdown van kracht werd om de coronapandemie te bestrijden.

Neen, het gaat niet om een eenvoudige « inhaalbeweging »

Rightmove verklaart dat eigenaars of potentiële kopers een betere levenskwaliteit zoeken met meer ruimte tegenover het zeer dure leven in Londen, waar het openbaar vervoer bovendien meestal zeer druk is.

Meer dan een eenvoudige inhaalbeweging van de vraag na de stopzetting van de immobiliëntransacties tijdens de lockdown, kwam er een bijkomende vraag van mensen die hun prioriteiten verlegden na de ervaring van de lockdown”,  merkt Miles Shipside, een van de zaakvoerders van Rightmove, op.

Een overwacht moment !

Met het grootst aantal geregistreerde verkopen sinds Rightmove van start ging met de maandelijkse studies, is het duidelijk dat deze “mini-boom” zeker onverwacht was in het midden van de zomer, in een periode “waarin men normaal liever in het zwembad duikt dan in de immomarkt.”

De immomarkt kreeg ook een boost door de bevriezing van de immobiliënbelasting op eigendommen van minder dan 500.000 pond, die in juli door de minister van financiën Rishi Sunak werd bekendgemaakt in het kader van een pakket herstelmaatregelen.


Terug naar het nieuwsoverzicht