Covid of niet, de Belg wil luxe!

7/08/2020

Een recordaantal van 747 huizen en 237 appartementen werd afgelopen jaar voor meer dan een miljoen euro verkocht in België! Zal het coronavirus daar verandering in brengen? Niet noodzakelijk…

Het luxevastgoedkantoor Hillewaere, bij monde van zijn CEO Roel Druyts, geeft aan dat “de verkoop van luxueus vastgoed op peil blijft, ondanks de coronapandemie. De vraag naar een mooie en comfortabele woning is zelfs sterk gestegen.”

Na de financiële crisis van 2008 daalde de vraag naar luxevastgoed fors, vooral in de provincie Antwerpen, verduidelijkt Hillewaere in een persbericht. Maar sinds enkele jaren herneemt deze tak van de vastgoedmarkt. In 2017 werden 810 woningen van meer dan een miljoen euro verkocht, een aantal dat steeg tot 984 vorig jaar, stipt Hillewaere aan op basis van de Statbel-cijfers. De markt vertegenwoordigt vandaag een omzet van 1,27 miljard euro.

Uiterst dure appartementen in Knokke!

Deze stijging is bijzonder frappant in Vlaanderen (+10% in vergelijking met 2018 en +20% in vergelijking met 2017) en in Brussel (+4% en + 18%). De markt in West-Vlaanderen is de meest bloeiende, met op kop Knokke-Heist met zijn 88 transacties van meer dan een miljoen euro, alleen voor appartementen. De Brussels gemeentes Ukkel en Elsene volgen. Ook in Antwerpen hervindt de vraag naar luxueuze woningen zijn niveau van voor de crisis.

Hoge, maar geen ‘zotte’ prijzen!

“We merken op dat kopers een goede kennis hebben van de prijzen,” weet Roel Druyts. “De onderhandelingen zijn intens. We merken bijvoorbeeld dat een recent gebouwde villa in de meerderheid van de gevallen niet zijn kostprijs haalt bij de verkoop. Met andere woorden: kopers betalen geen ‘bonus’ om snel te beschikken over een woning, in tegenstelling wat we zien in takken van de markt waar de prijzen lager zijn.”

De mediaanprijs van huizen en appartementen waarvan de waarde boven het miljoen euro ligt, daalde met 4% in 3 jaar, naar respectievelijk 1,35 en 1,27 miljoen euro.


Terug naar het nieuwsoverzicht