Een huis kopen met bitcoin? Het kan in Turkije!

22/07/2020

Bitcoin: de euro’s van de toekomst? Deze digitale munt is sinds 2009 aan een stevige opmars bezig. Volgens voorspellingen zal generatie Z later uitsluitend vastgoed aankopen met Bitcoin. Heb je vandaag al bitcoins op overschot en kijk je uit naar een nieuwe woonplek? In Turkije kun je vandaag al een huis aanschaffen met deze digitale munteenheid.

 

Wat is bitcoin?

Bitcoin is de meest bekende cryptomunt in zijn soort. Een cryptomunt, ook bekend als cryptocurrency of virtuele munten, is een digitale munteenheid. De gebruikers op het netwerk kunnen zelf hun transacties regelen. Het is de eerste gedecentraliseerde munt die banken overbodig maakt.

Investeren met bitcoin in Turkije

De Turkse makelaar Antalya Homes biedt sinds de coronacrisis een nieuwe betaalmogelijkheid aan: Bitcoin. Hun huizen worden voornamelijk verkocht aan buitenlandse investeerders. Voor cryptocurrency-investeerders kan het interessant zijn om hun digitale munten te investeren in vastgoed. “Betalingen met cryptocurrencies zijn betrouwbaarder en sneller. Bovendien heb je zo geen wisselkoersverlies bij de geldoverdracht”, aldus de makelaar.

Om panden te blijven verkopen tijdens de lockdown moesten zij wel innovatief te werk gaan. Betalingen via Bitcoin accepteren was niet hun enige oplossing. Daarnaast gaven zij onder meer online bezichtiging tours met behulp van een drone. Voor de verkoop zelf werd er ook online afgesproken: de koper en verkoper hielden een online bijeenkomst en rondden de onderhandelingen af. Het pand werd uiteindelijk verkocht aan maar liefst $1,25 miljoen Bitcoin: het hoogste cryptocurrency bedrag ooit voor onroerend goed in Turkije.

Op de website van Antalya Homes kan je naast Bitcoin ook voor een andere cryptocurrency kiezen: o.a. Ripple, Ether en Stellar maken ook deel uit van het aanbod. Online een huis bezoeken én aankopen? Misschien wel het vastgoedbeheer van de toekomst.

Ten slotte maakt de Bitcoin ook in andere landen een stevige opmars in de vastgoedmarkt. Een vastgoedinvesteerder in New York verkocht een appartement voor $15,3 miljoen bitcoin en een Engelse kerk voor $1,5 miljoen. Dichterbij huis verkocht een Nederlander zijn goed gelegen huis, met twee slaapkamers en een tuin, voor amper 30 bitcoins, wat op € 30.000 euro komt.


Terug naar het nieuwsoverzicht