IPTV: Binnenkort het einde?

Een netwerk van meer dan twee miljoen IPTV-abonnees werd begin juni ontmanteld. Het Europees agentschap voor politiesamenwerking is niet van plan om op te geven!

Europol, het Europese agentschap voor de samenwerking op het vlak van politiediensten, heeft begin deze maand aangekondigd dat de ontmanteling van een groot netwerk voor de verdeling van audiovisuele content in Europa, Azië en het Midden-Oosten goed is verlopen. Volgens het gerechtelijk samenwerkingsverband van de Europese Unie, Eurojust, werden een vijftigtal servers buiten gebruik gesteld in Frankrijk, Duitsland, België, Zweden, Tsjechië, Polen, Spanje en ook in Nederland en Denemarken.

Maar het is vooral vanuit Spanje dat een groep sinds 2014 opereerde, en via het gebruik van verschillende Europese websites toegang verschafte tot betalende televisiekanalen door hun signaal te hacken. Elf mensen werden tijdens de operatie gearresteerd. Voor meer dan twee miljoen klanten bood dit netwerk illegaal toegang tot meer dan 40.000 televisiekanalen, maar ook films, series en documentaires. Het illegaal gebruik maken van streamingplatformen zoals Netflix, Amazon en HBO was eveneens mogelijk.

Het vangnet sluit zich

In het kader van de politieoperatie werd beslag gelegd op € 4,8 miljoen aan goederen, waaronder vastgoed, auto’s, luxehorloges, cash geld en elektronische uitrusting voor het beheer van cryptomunten. Elf bankrekeningen met een totale waarde van € 1,1 miljoen werden bevroren.

Volgens Europol had het netwerk zelfs een klantendienst uitgebouwd voor abonnees en aanvaardde het betaling via PayPal. Het zou voor ongeveer € 15 miljoen aan inkomsten gezorgd hebben. Het is niet de eerste keer dat een operatie van zo’n omvang plaatsvond. In september vorig jaar werkten de Europese autoriteiten al mee aan de ontmanteling van een ander illegaal IPTV-netwerk door het buiten werking stellen van meer dan 200 servers in Europa!


Terug naar het nieuwsoverzicht