6% BTW op nieuwbouw?

De bouwsector is zwaar getroffen door de maatregelen rond Covid-19. Daarom heeft de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (Upsi-BVS) op woensdag opgeroepen tot een tijdelijke verlaging van de BTW van 21% naar 6%.

Deze verlaging zou alleen betrekking hebben op de eerste schijf van 60.000 euro. Een dergelijke tijdelijke verlaging van het BTW-tarief voor de aankoop van een nieuw gebouw, “voor eigen gebruik of als investering, met een maximale oppervlakte van 190 m2 voor een huis en 100 m2 voor een appartement”, zou “een sterk signaal van de overheid” zijn, benadrukt de organisatie. Er wordt eraan herinnerd dat een variant van deze maatregel al “met succes” was uitgevoerd tijdens de financiële crisis van 2008.

Deze maatregel “is essentieel omdat de verkoop sinds maart met de helft is gedaald. In het eerste kwartaal van 2020 was het aantal hypotheekleningen al met 22,5% gedaald, en dit cijfer bereikte 44% voor de maand april”. De beroepsvereniging vraagt dat vanaf 1 juli aanstaande een BTW-verlaging wordt toegepast, “om de dalperiode (zomervakantie) voor de verkoop van woningen optimaal te benutten en zo een deel van de achterstand in de verkoop te verkleinen”.


Terug naar het nieuwsoverzicht