De Belgische vastgoedmarkt na de lockdown: verrassende cijfers!

De coronacrisis heeft zich ook op de vastgoedmarkt laten voelen. Het aantal transacties is met 14,7% gedaald sinds het begin van het jaar. Maar er is ook goed nieuws…

De lockdown heeft heel wat sectoren van de Belgische economie verlamd. Ook die van de vastgoedsector, aangezien het voor kopers zo goed als onmogelijk was om een pand te bezoeken. In maart daalde het aantal transacties zo met 13% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot). “Je moet rekening houden met het feit dat de lockdown pas half maart is begonnen, wat betekent dat we gedurende een halve maand onze normale activiteiten hebben kunnen uitvoeren”, legt notaris Bart Van Opstal uit.

In april en mei was er een verdere daling op te merken: eerst van 23,9%, daarna van 29,7%. “De sterke daling van mei 2020 kan deels gerelativeerd worden, aangezien mei 2019 uitzonderlijk druk was.

De notarissen merkten tijdens de tweede helft van mei een heropleving op. Er is momenteel inderdaad een soort inhaalbeweging bezig. De vraag is nu “hoe de normale gang van zaken er zal uitzien”.


Terug naar het nieuwsoverzicht